DevotionTime

Tit 2 January 11, 2011

2:1-8 În majoritatea bisericilor există oameni de toate vârstele. Acest lucru face biserica puternică, dar, de asemenea, aduce potențial pentru probleme. Așa că Pavel îl sfătuiește pe Tit cum să ajute diferite tipuri de oameni. Oamenii mai în vârstă îi pot învăța pe cei mai tineri, prin cuvinte și prin exemplu. Toți credincioșii ar trebui să trăiască vieți bune, rezistând influențelor păgâne din cultura lor, precum și învățăturii false.

2:3-5 Femeile care deveneau de curând creștine erau învățate cum să aibă armonie acasă, privindu-le pe cele mai în vârstă care erau creștine de ceva timp. Avem aceeaşi nevoie şi astăzi. Soţiile şi mamele tinere ar trebui să înveţe să trăiască într-o manieră creştină – iubindu-şi soţii şi îngrijindu-se de copiii lor – din observarea exemplului femeilor lui Dumnezeu. Dacă eşti la o vârstă sau într-o poziţie unde oamenii se uită la tine, eşti încrezător că exemplul tău este motivator pentru ca tinerii credincioşi să trăiască într-un mod care să-L onoreze pe Dumnezeu?

2:6 Acest sfat dat oamenilor mai în vârstă era foarte important. În societatea Greciei Antice, rolul soţului/tatălui nu era văzut ca un rol de cultivare, dar pur şi simplu unul funcţional. Mulţi dintre bărbaţii tineri au fost crescuţi în familii unde tatăl şi-a neglijat responsabilităţile faţă de soţia şi copiii lui. Câţiva bărbaţi şi taţi care erau un exemplu de creştini aveau în familiile lor un rol extrem de important de a fi un model pentru bărbaţii tineri care aveau nevoia de a vedea cum se face mai mult decât să li se spună cum să facă.

2:6-8 Pavel l-a îndemnat pe Tit să fie un bun exemplu pentru cei din jurul său, astfel încât alţii să poată vedea faptele lui bune şi să-l imite. Viaţa lui ar da mai mare impact cuvintelor sale. Dacă vrei ca cineva să acţiuneze într-un anumit mod, fii sigur că tu trăieşti în acelaşi mod. Apoi vei câştiga dreptul să fii auzit.

2:8 Pavel l-a sfătuit pe Tit să fie sensibil şi logic (rezonabil) în discuţiile sale, ca să evide criticismul. Astfel de conversaţii vin dintr-un studiu cu atenţie a Bibliei şi din ascultare înainte de a vorbi. Dacă eşti impulsiv, nerezonabil şi confuz, probabil eşti gata să argumentezi mai degrabă decât să convingi oamenii asupra adevărului

2:9, 10 Sclavia era comună în zilele lui Pavel. Pavel nu a condamnat sclavia în niciuna din scrisorile sale, dar el sfătuişte sclavii şi stăpânii să fie iubitori şi responsabili în purtarea lor (vezi, de asemenea, Efeseni 6:5-9). Setul de standarde al lui Pavel a fost aplicat atât angajatului, cât şi angajatorului. Angajaţii trebuiau să facă întotdeauna munca lor cea mai bună şi să fie demni de încredere, nu doar când angajatorul îi supraveghea. Afacerile din Statele Unite pierd milioane de dolari într-un an pentru furtul şi timpului pierdut de către angajaţi. Dacă toţi angajaţii creştini ar urma sfatul lui Pavel, ce transformare s-ar face!

2:11-14 Puterea de a trăi o viață creștină vine de la Isus Cristos. Deoarece Cristos a murit și ne-a scăpat de păcat, noi suntem liber faţă de controlul păcatului. El ne dă puterea şi înţelegerea ca să trăim potrivit cu voia lui Dumnezeu, să privim înainte la revenirea Sa şi să facem bine.

2:15 Pavel i-a spus lui Tit să înveţe Scriptura aşa de bine încât să o trăiască. De asemenea, noi trebuie să-i învăţăm, să-i încurajăm şi să-i corectăm pe ceilalţi când este necesar. Deşi învăţătura bună se înâlneşte în grupuri mici sau în sala de clasă, o mare parte din învăţătura lui Pavel se referă că trebuie să fie făcută „în sala de clasă“ personală şi în relaţiile familiale.

 

Leave a comment